Mopedutbildning

Mopedutbildning

Vägen till ditt AM-körkort (moped klass 1)

Det första man behöver för att ta ett AM-körkort är ett körkortstillstånd. Detta ansöker du om via Transportstyrelsen (Transportstyrelsen.se). Där ansöker du om körkortstillstånd för grupp 1 (inkluderar även bil). Tillståndet är därefter giltigt i 5 år. När man är fyllda minst 14 år och 9 månader och du har fått ditt tillstånd så får du börja övningsköra med oss på trafikskolan. Däremot går det bra att boka och gå på teorilektionerna innan.

Teori
Utbildningen består av en teoretisk del och en praktisk del. Teorin består utav totalt 8 timmars undervisning, uppdelat på tre teorilektioner (Teori 1 Teori 2 och Teori 3) och pågår i 2/3 timmar vardera. Teorilektionerna sker på plats i trafikskolans lokaler och är obligatoriska att närvara på. Utöver teorilektionerna behöver du studera självständigt. Detta kan du göra hemma, på rasterna i skolan, utomlands eller var du vill. Du får inloggningsuppgifter till Elevcentralen där du kan plugga och göra olika prover via internet. Men vi har även AM-boken och arbetshäftet till boken att köpa till. Detta finns för dig som vill komplettera det till dina studier. Såklart finns även vi trafiklärare till hjälp och möjligheten finns att sitta på trafikskolan och plugga under våra öppettider.

Körning
Efter teorilektionerna är det dags att börja övningsköra. Enligt Transportstyrelsen ska minst 4 timmar körning genomföras innan du kan ta ditt AM-körkort. Vi bokar in 4 stycken körlektioner som alla är 60 minuter långa. Du lär dig manövrering och körning i trafik och de regler samt risker som finns i trafiken. Om du inte blir godkänd på alla moment går det bra att boka in fler körlektioner för att bli godkänd. Men då betalar man extra för dessa körlektioner.
På trafikskolan har vi hjälm, handskar och regnställ. Vi använder oss även av reflexväst så vi syns ute i trafiken och långbyxor under körning. Hjälmarna är utrustade med radio så du som elev kan prata med din trafiklärare under körningen, och vice versa. Vi rekommenderar däremot att du klär dig efter väder! Tänk på att du är utomhus hela tiden och att det kan blåsa på rätt bra.

Teoriprovet
När du är redo hjälper vi dig att boka in ett teoriprov hos Trafikverket. Provet skrivs hos Trafikverket i deras lokaler och det är i Halmstad adressen dit är:
Andersbergsringen 104,
302 55 Halmstad.
Var på plats i god tid, ungefär 30 minuter innan så du hinner fotografera dig innan provet börjar. Om du är under 18 år måste du, eller din vårdnadshavare, betala provet minst 25 timmar innan provets starttid annars avbokas provet automatiskt. Det är smart att betala fotoavgiften vid samma tillfälle som du betalar provavgiften. Betalning sker via bokningstjänsten via Trafikverkets hemsida eller i deras reception. Som vårdnadshavare kan du logga in via bokningstjänsten för att boka och betala prov.

Priser

Kontakta oss